در ادامه این مطلب با معرفی معروف ترین آتشکده های ایران همراه ما باشید. اگر شما آتشکده های بیشتری را میشناسید و یا اطلاعات بیشتری از این آتشکده ها دارید از قسمت نظرات اطلاعات آنها را با ما و سایر بازدید کنندگان در میان بگذارید.
آتشکده نیاسر
این آتشکده توسط شاهنشاه اردشیر بابکان ساخت شده است. طول و عرض آن ۱۴ متر در ۱۴ متر می باشد. این بنا پس از یورش تازیان ( اعراب ) ویران شد ولی سپس توسط مردم بازسازی گشته است و امروز تقریبا سالم می باشد. نیاسر در ۳۵ کیلومتری شمال غربی شهر کاشان قرار دارد و در منطقه ای کوهستانی در ارتفاعات کرکس می باشد. چشمه ای باستانی به نام چشمه اسکندر نیز در آنجا قرار دارد. در نیاسر غاری که متعلق به دوره پارتیان بوده است نیز وجود دارد. به احتمال زیاد این غار معبد میترایی بوده است که امروزه از مکانهای دیدنی این شهر می باشد یک استثنای مهم در مورد حالت ویرانی این چهار طاقهای کوچک آتشکده بسیار قدیمی ساسانی در نیسار، احتمالا از سده دوم است که عاقلانه حفظ شده است. اندازه های متناسب اجزای ان افسون کننده است ولی خیلی مهمتر از آن نشانه های یک راه حل قدیمی برای انتقال از اطاق چهار گوش به گنبد گرد است. از بیرون از سه عنصر مشخص تشکیل شده:….
یک پی بزرگ چهار گوش با چهار پایه و طاقنمای ورودی متقارن، یک چارگوش متحدالمرکز کوچکتر بر بالای این پی و گنبدی بر روی این چارگوش واسطه در داخل، در هر گوشه چارگوش کوچکتر یک طاق مخروطی کوچک، یعنی گوشواره، گنبد را به پایه ها متصل می کند. در واقع این گوشواره ها داخل چهارگوش کوچک را در قاعده به یک هشت گوش (البته با اضلاع نامساوی) و در راس به یک شلجمی تبدیل می کنند. اقسام سنگچینی از لاشه سنگهای بزرگ ناتراش تا قطعه سنگهای تراشیده چهار گوش بالایی طاقنمای درها بر حالت صمیمیت و سادگی بنا می افزاید.
آتشکده قصرشیرین
بقایای آتشکده ساسانی دیگری در قصرشیرین از اواخر آن دوره و آتشکده های دیگری از قرون جلوتر، از قبیل آتشکده های تنگ چاک چاک، کوه خواجه (پارتی)، کازرون، فیروز آباد، همگی شواهدی است بر پایداری و توسعه این شکل معماری. در همه اینها، گچبری تزئینی اصلی و اشکال قالبی بیشتر از میان رفته و اندود ضخیمی که زمانی دیوارهای سنگی ناهموار را می پوشاند فرو ریخته و دیوارهای لخت نمودار شده که هرچند بد ریخت و دلتنگ کننده است اغلب از لحاظ سادگی و قدرت شکل و حجم برشکوه بنا می افزاید.
چهار تاقی بازه هور( رباط سفید )
یکی از کهن ترین نمونه های آتشکده گنبد داری است که احتمالا متعلق به زمان پارتیان است زمینه بنای سنگی موسوم به بازه هور به فاصله هفتاد کیلومتری از جنوب شهر مشهد در ضلع شرقی روستایی به نام رباط سفید در ابتدای تنگهای بازه هور واقع است. از نظر لغوی بازه در فارسی دری به قسمتی از دیواره کوه گفته میشود که خورشید از میانه باز آن بطرز باشکوه و زیبایی طلوع نماید و شاید نام بازه هور از همینجا باشد. به لحاظ ویژگیهای معماری این بنا نمایگر بخشی از اجزا و عناصر ساسانی است که آندره گدار آن را قرن سوم میلادی نسبت داده است. همچنین عدهای براین باورند بنای سنگی بازه هور آتشکدهای از دوره ساسانی است. بطور کلی معماری این بنا چهار طاقی است که از چهار طرف باز بوده و عناصری گنبدی بر فراز آن قرار گرفته است فضای ورودی نیز دارای سه درگاهی بلند و عریض است که احتمالاً در حکم تالار ورودی به فضاهای معماری طرفین شمار میآید. اما ورودی اصلی بنا از ضلع غربی ایجاد شده که درگاهی های همسان در اطراف، حاکی از الحاقات پیرامون آن است. در سطح فوقانی پلان مربع بنا چوبهایی برکنج آن نصب گردیده که احتمالا گامهای اولیه برای ایجاد گوشوار جهت ایجاد گنبد در بناها بوده است. این بنا در واقع هسته مرکزی یک مجموعه معماری است به فاصله نزدیکی از این بنا. ویرانههایی در قلعه تاریخی به نام دختر و پسر برفراز بلندی مشاهده میشود. دو پژوهشگر معروف ( هرتسفلد در کتاب ابنیه و آثار تاریخی ایران و آندره گدار در کتاب آثار ایران ) این بنا را از نزدیک دیده اند و آن را از آثار دوره ساسانی میدانند. بنای بازه هور دارای یک گنبد و سه ورودی و در گذشته از سمت مشرق به بنای دیگری اتصال داشته و در دو سوی شمالی و جنوبی آن نیز الحاقیاتی مانند راهرو و ایوان وجود داشته است. در مجموع این بنا را میتوان هسته مرکزی یک مجموعه معماری کهن دانست. این بنای قدیمی و ارزشمند به فاصله حدود ۸۰ کیلومتری مشهد و در سمت شرق روستای رباط سفید واقع شده است.
آتشکده آذرگشنسب یا آذرجشنس
یکی از مشهورترین و بزرگ ترین آتشکده های فلات ایران که در آذربایجان غربی در ۴۹ کیلومتری شمال شرق شهر تکاب کنونی قرار دارد امروزه به آن تخت سلیمان می گویند. در دوره شاهنشاهی اشکانیان مهم ترین پادشاه آذربایجان آریوبرزن و پسرش ارت وزد بوده است. بیشتر پادشاهان ایران پس از نشستن بر اریکه شاهنشاهی به نیاشگاه آذرگسشب آذربایجان می رفتند و به درگاه خداوند نیایش و سپاس و درود می فرستاده اند و سپس هدایایی تقدیم می کردند. آتشکده شیر نیز همان آذرگشسب است که خرابه های آن نزدیک تخت سلیمان است. ساخت این بنا به بیش از ۳۰۰۰ سال باز میگردد و در کتاب هفتم دینکرد در بند ۳۹ سازنده آن را کیخسرو پسر سیاوخش شناخته شده است که فر ایزدی به او رسیده بود. آذرگشسب در کنار دریاچه چیچست قرار دارد و در گذشته کاخهای بسیار باشکوه و سترگ در اطراف آن بنا بوده است. این دریاچه به صورت خودجوش هر ثانیه ۴۴ لیتر آب از خود بیرون می دهد. آتشکده ساسانی وسیع ترین تاسیسات ساسانی است که تاکنون شناسایی و از زیر خاک بیرون آورده شده است. یک آتشکده دارای تعداد زیادی اتاق است. در مرکز بنای آتشکده معمولا یک اتاق مربع به شکل یک چهار طاقی با محراب آتش ساخته می شود. دومین اتاق مهم «یزشن گاه» است که در آن آتش را وقتی برای نیایش در معرض دید نیست، شعله ور حفظ می کردند.
آتشکده بیشابور
چسبیده به قصر بزرگ بیشابور، بقایای آتشکده ای از همان زمان دیده می شود که هر چند نقشه چهار گوش آن دارای سنت ایرانی است، از فنون ساختمانی روم بهره برداری کرده است. عناصر تزئینی آن از قبیل سرهای گاو نر پشت در پشت به روشنی از شوش یا تخت جمشید اقتباس شده است. در بیشاپور تنها بناهای دولتی در بخش شمالی شهر از زیرخاک بیرون آورده شده اند. این بناها را کاخی با معبد مجاور آن تلقی کرده اند اما به احتمال زیاد همه مجموعه یک آتشکده بزرگ با یک حیاط ورودی مستطیل شکل در ضلع جنوب شرقی بوده است. این حیاط به ایوانی که هوز حفاری نشده منتهی می شود و در پشت آن تالار بزرگ چلیپایی شکل قرار داشته که زمانی بر بخش مرکزی آن بزرگترین گنبد ساسانی (به قطر ۲۲ متر) زده شده بوده است. این بنا احتمالا مکانی مقدس بوده است.
آتشکده اردشیرکوره
طرح و نقشه اردشیر کوره با شکل کاملا مدور و دو کیلومتر قطری که دارد به قسمتهای بیست گانه ای متشکل از خیابان های متحدالمرکز تقسیم می گردد و بارها مورد شرح و بسط قرار گرفته است. با توجه به اینکه هیچگونه کاوش باستان شناسی در این محل صورت نگرفته، فقط تیر بال ( tribal و بلوکهای عظیم سنگی، تخت نشین ( takht-i nishin که احتمالا یک آتشگاه بوده، به عنوان آثار مربوط به دوران ساسانیان شناخته شده است. خانه های مسکونی دوره ساسانی و سایر بناها و ابنیه دیگر به وسیله آثار سکونتی دوره های بعدی پوشیده شده و از جمله چندین امامزاده در قسمتهای شاخص تر مجموعه بناهای دوره ساسانی بنا گردیده و کاملا شاخص مجموعه شده است.
محوطه مقدس
در شمال غربی تل تخت دو سکو به بلندی بیش از ۲ متر و فاصله ۸ متر و یک مصطبه به چشم می خورد که در مجموع محوطه مقدس را تشکیل می دهند. سکوی شمالی مکعبی ساده و سکوی جنوبی مکعبی با ۸ پله است. امستد معتقد بود که این دو سکو مذبح های دوگانه اهورامزدا و آناهیتا بوده اند. ترومپلمان بر این عقیده بود که این سکوها زمانی با تزئینات دندان موشی آراسته شده بودند و احتمالا سکوی جنوبی برای پیشکش موادی چون هومه به آناهیتا و سکوی شمالی برای پیشکش گوشت به میترا به کار می رفته است. استروناخ معتقد است که کوروش بزرگ نیزهمچون شاهان متاخر هخامنشی به نحوی که در نقش برجسته گوردخمه های آنان به چشم می خورد از سکوی جنوبی بالا می رفت تا آتشی را که در آتشدانی بر روی سکوی جنوبی روشن بود نیایش کند. وی برای اثبات ادعای خود به قطعات سه آتشدان که در حوالی پاسارگاد به دست آمده اند اشاره می کند. در حدود ۱۲۰ متری غرب این دو سکو مصطبه ای قرار دارد که بر روی صخره طبیعی ساخته شده است. این مصطبه در اصل از پنج سکوی خشتی تشکیل شده بود که بر روی یکدیگر ساخته شده اند و ابعاد آنها از۷۵*۵۰ متر تا ۲۰*۱۵ متر متغیر است. احتمالا این مصطبه از سکوهای پیش گفته جدیدتر است اما نمی دانیم که آیا ان زیربنای یک نیایشگاه یا سازه دیگری بوده است.
استروناخ درباره کاربری این مصطبه می گوید:
ممکن است این مصطبه در دوره هخامنشی یا پس از آن برای کسانی ساخته شده است که اجازه داشتند از دور شاهد مراسمی باشند که بر روی دو سکوی سنگی برگزار می شد و یا احتمالا این مصطبه پشته بلندی برای اجرای مراسم قربانی بوده است. حتی این احتمال وجود دارد که این مصطبه در دوره اردشیر دوم یا پس از آن که در عقاید مذهبی هخامنشیان تغییراتی رخ داد ساخته شده باشد.
آتشکده ری
ری اقامتگاه شاهان اشکانی در فصل بهار بوده است. آثار بیشماری از این دوران در پهنه شهر ری دیده می شود. در کاوشهای انجام شده نیایشگاهی ساخته شده از خشت خام بر بلندای تپه چشمه علی از دل خاک در آمد که بر اساس سکه های مسین بدست آمده این معبد متعلق به سده اول قبل از میلاد تا اول میلادی بوده است. در ری زمان اشکانیان نیایشگاه هایی برای خدایان سه گانه، اهورامزدا، مهر و ناهید برپا بوده زیرا که در این دوران این سه ایزد مورد توجه بوده اند. شاید یکی از نیایشگاه های الهه آناهیتا را با توجه به شرایط آن و وجود سفره آب و نام مونث بر این نیایشگاه بتوان بقعه بی بی شهربانو دانست.
گلابی یا اقلان قیز
در پائین قلعه گور، کنار برکه چشمه ویرانه یک چهارطاق که گلابی یا اقلان قیز نامیده می شود، قرار گرفته است. سقف گنبدی شکل آجری آن با توجه به تصاویر قدیمی هنوز در سده گذشته سالم بوده است. تصور می رود که بنای مربع شکل با الحاقاتش یک آتشکده ساسانی بوده باشد. در پای کوهی که قلعه روی آن است در محوطه یک گورستان اسلامی، ویرانه بناهای گنبد دار کوچکتر ولی مشابهی قرار دارد که به مقبره های دوره اسلامی مربوط می شوند.
آتشکده طوسان (بهشهر)
در بهشهر از دوره ساسانی همچنین بقایای آتشکده ای در ناحیه کوسان (طوسان) در ۴ کیلومتری غرب بهشهر قابل رویت است. ابن اسفندیار از این محل نام می برد و طبق گفته او مورد بازدید فیروزشاه و احتمالا فیروز ساسانی قرار گرفته است. ظهیرالدین از آن به صورت کوسان یاد می کند و می گوید:
پسر قباد آتشکده ای در آنجا بساخت. همچنین طبق نوشته ابن اسفندیار، در این محل پادگان نظامی توسط اعراب ایجاد گردید. به هرحال کشف آثار باستانی و همچنین مجموعه ای از سکه های عهد ساسانی در این محل همگی حاکی از اهمیت محل در عهد ساسانی است.
آتشکده کاریان
نام دیگر آن آتشکده آذرفرنبغ یا آذر خورداد است که در معنی می شود آتش فره ایزدی. مکان آن در شهر فیروزآباد یا اردشیر خره یا اردشیر خوره در صد و بیست کیلومتری جنوب شیراز است و کاخ بزرگ آن که توسط شاهنشاه اردشیر بابکان ساخته شده بود هم اکنون فرو ریخته است. اردشیر به همین جهت نام شهر را ارتخشر خوره ( ارت خشتر ) نامید. در معنی کل می شود شهر شکوه و جلال اردشیر. خوره به معنی فر و شکوه و جلال است. شهر گور یا فیروز آباد نیز بعدها نام گرفت. این مکان از زیارتگاههای بزرگ مردمان فلات ایران بوده است. فخرالدین اسعد گرگانی در داستان ویس و رامین که به دوره شاهنشاهی اشکانیان مربوط است نوشته است:
به خاصه زین دل بدبخت رامین ………. که آتشگاه خرداد است و برزین
آتشکده آذر برزین مهر
آتشکده آذربرزین مهر یکی از سه آتشکده مقدس ایران است.( آذرگشسب ، آذر برزین ، کاریان ) که در شهر نیشابور یا ابرشهر خراسان قرار دارد. در پهلوی به نام آتور بورگین میتر خوانده می شود به معنی آتش مهر بالنده است. تاریخ ساخت آن بسیار کهن است به طوریکه به زمان اشو زرتشت باز میگردد و در بند ۸ از فصل ۱۷ بندهش آمده است: آذربرزین مهر تا زمان گشتاسب در گردش بوده و پناه جهان تا اینکه اشو زرتشت اسپنتمان دین آورد و گشتاسب شاه دینش را پذیرفت آنگاه گشتاسب آتش مقدس را در کوه ریومند در آذر برزین مهر قرار داد
آتشکده بردسوره
به گفته مسعودی در کتاب نامدار مروج الذهب این آتشکده توسط فریدون شاه بنا شد که آتش آن را از طوس خراسان آورده بود و در بخارای ایران قرار داد.
آتشکده آذرشب
آتشکده ای است که گشتاسب شاه در بلخ بنا کرد و به گفته مورخین گنجهای خود را در آن قرار داد. بلخ در تاریخ جزوی از خراسان بزرگ بوده است که متاسفانه در دوره ننگین قاجار به روسها فروخته شد.
آتشکده آذرنوش
آتشکده ای است در بلخ که این نیز همچون آذرشب در خراسان بزرگ ایران بوده است. بلخ نیز همچون مرو شهری از شهرهای ایران بوده است که در دوره ننگین قاجارهای وطن فروش در قراردادهای ننگین ترکمانچای و گلستان به روس داده شد.
فردوسی بزرگ آن را نوش آذر نامیده است و می فرماید:
شهنشاه لهراسب در شهر بلخ ………. بکشتند و شد روز ما تار و تلخ
و از آنجا به نوش آذر اندر شدند ………. رد و هیربد را همه سر زدند
آتشکده باکو
آتشکده ای بزرگ بوده است در ایران شمالی ( باکو ) که در نزدیکی چاه نفت قرار داشته است. محل آن در روستای سوراخانی در ۱۵ کیلومتری باکو می باشد. تاریخ ساخت آن به سال ۴۰۰ پیش از میلاد توسط ایرانیان می باشد. بدلیل مواد نفتی موجود این منطقه این آتشکده همیشه در نزد ایرانیان روشن و برافروخته بوده است. باکو از باگوان زبان پهلوی ایران گرفته شده است و شهری ایرانی است که در دوره ننگین قاجار به روس فروخته شد. این مکان مقدس پس از یورش تازیان ( اعراب ) ویران شد ولی سالها بعد از آن دوباره مرمت و بازسازی شد ولی آتش آن خاموش بود تا سال ۱۹۷۵ که آتش آن دوباره روشن گشت و به مکانی توریستی تبدیل شد.
آتشکده سیروان
این آتشکده پیش از به پادشاهی رسیدن انوشیروان دادگر محل بت ها بود و پس از وی بت ها ویران شدند و آتش مقدس را در آنجا قرار دادند. محل آن سیروان و ری بوده است. به گفته مسعودی تاریخ نگار نامدار این آتشکده در پیش از ظهور زرتشت ساخته شده است.
آتشکده اردشیر
در استخر استان فارس می باشد که نام دیگرش آتشکده آناهیتا یا ناهید می باشد. چون اردشیر بابکان بنیانگذار سلسله ساسانی از خانواده موبدان بزرگ بوده است به همین دلیل این آتشکده را به شادمانی برقراری سلسله جدیدش در ایران ساخت. در تاریخ بلعمی و طبری آمده است که چون یزدگرد سوم نوه خسروپرویز بوده است پس بزرگان ایران او را به مقام پادشاهی رسانند و در آتشکده اردشیر استخر تاج شاهنشاهی را بر سر وی گذاشتند و سپس او را به پایتخت ایران در بغداد تیسپون فرستادند.
آتشکده آناهیتا یا معبد آناهیتا
آناهید یکی از چهار عنصر مقدس آب و آتش و هوا و خاک است. در معنی می توان گفت که پاک و باعفت و باتقوی است که ارمنیان درست آن را تلفظ میکنند. این زیارتگاه پس از آذرگشسب از بزرگ ترین مکانهای باستانی و مقدس ایران بوده است که از دوره شاهنشاهی اشکانی ( پارتیان ) باقی مانده است. در شهر کنگاور در مسیر کرمانشاهان قرار دارد. ستون ها و پلکان این معبد هنوز پس از بیش از ۲۰۰۰ سال باقی و مستحکم است. این مکان در شهر کردنشین ایران بوده است و در نزد کردان آریایی دارای احترام خاصی می باشد. کردستان ایران و منطقه اورامان آن یکی از مشهورترین مناطق اصیل ایران است که هنوز بسیاری زرتشتی دارد و به زبان پهلوی سخن می گویند. ریشه زبان کردی امروزی نیز پهلوی باستانی ایران است. پیر شهریار یا پیر شالیار از افراد مشهور هورامان کردستان است که وی موبدی زرتشتی بود و چند کتاب از وی برجای مانده است. ابن فقیه در کتاب مشهور البلدان نوشته است: هیچ ستونی شگفت انگیز تر از ستونهای معبد آناهیتا کنگاور نیست.
اگر شما نیز اطلاعات بیشتری در این رابطه دارید از طریق بخش نظرات با ما و سایر بازدیدکنندگان در میان بگذارید.