ابزارهای سئو برای وب مستر ها
معمولا در فرآیند سئو ابزارهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. مفیدترین و موثرترین ابزارهای سئو توسط خود موتورهای جستجو فراهم شده است. موتورهای جستجو از وبمسترها می خواهند سایت و محتوایی ایجاد کنند که به شیوه ای قابل دسترس باشد. بنابراین آن ها ابزارها، تجزیه و تحلیلها و راهنماییهایی را برای افراد فراهم میآورند. این منابع رایگان میتوانند فرصت های منحصر به فردی برای تبادل اطلاعات با موتورهای جستجو ایجاد کنند. در ادامه عناصر رایجی که هر موتور جستجوی بزرگی پشتیبانی می کند را بیان می کنیم و چرایی مفید بودن آن را توضیح می دهیم.
پروتکل های رایج در موتورهای جستجو:
1- نقشه سایت:
نقشه سایت را به عنوان لیستی از فایل ها در نظر بگیرید که به موتورهای جستجو سرنخی در مورد نحوه خزیدن سایت ارائه می کند. نقشه سایت به موتورهای جستجو کمک می کند محتوای موجو در سایت شما را بیابد و آن ها را طبقه بندی نماید. نقشه سایت فرمت های متعددی دارد و می تواند انواع مختلفی از محتوا همچون فایل های ویدئویی، تصاویر، خبر و مطالعه کنید.Sitemaps.org موبایل را برجسته نماید. شما می توانید پروتکل های کامل در مورد نقشه سایت را در ایجاد کنید.XML-itemaps.com همچنین می توانید نقشه سایت خود را در نقشه سایت سه گونه مختلف دارد:
XML
-زبان نشانه گذاری قابل گسترش (فرمت پیشنهادی)
-این گزینه پذیرفته ترین فرمت برای نقشه سایت محسوب می شود. استفاده از آن برای موتورهای جستجو بسیار ساده است و می توان آن را به کمک ابزارهای متعدد تولید کننده نقشه سایت ایجاد کرد. علاوه بر این، چنین فرمتی به شما اجازه می دهد کنترل دقیق تری بر روی پارامترهای صفحه خود داشته باشید.
-اندازه فایل نسبتا بزرگ است. از آنجایی که نیازمند تگ باز و تگ بسته در اطراف هر المان است، XML اندازه فایل می تواند بسیار بزرگ باشد
RSS
-این گزینه نگهداری ساده و آسانی دارد. نقشه سایت را می توان به سادگی برای به روزرسانی RSS خودکار کدنویسی کرد. زمانی که محتوای تازه ای در سایت منتشر می شود به صورت خودکار به RSS روزرسانی می شود.
-مدیریت آن دشوار است. اگرچه گونه ای ازRSS است اما در واقع مدیریت آن دشوارتر خواهد XML بود. این موضوع به خاطر خاصیت به روزرسانی آن است.
TXT فایل متنی
-این گزینه بسیار ساده و آسان است. فرمت متنی نقشه سایت یک URL تا 50000 آدرس است
.- این گزینه توانایی اضافه کردن داده های متا را به صفحه نمیدهد
2-فایل ROBOTS.TXT:
فایل نوعی فایل است که در دایرکتوری روت سایت ذخیره Robots.txt میشود. این فایل دستورالعمل هایی را در اختیار خزندگان قرار میدهد. به کمک این فایل وبمسترها می توانند به موتورهای جستجو بگویند چه نواحی از سایت باید خزیده شود و چه نواحی قابل دسترس نیست. همچنین این گزینه موقعیت فایل نقشه سایت و پارامترهای crawl و delay را نشان می دهد. دستورات زیر در این فایل به کار گرفته میشود:
DISALLOW
این گزینه مانع از دسترسی ربات ها به صفحه یا فولدر خاصی می شود
SITEMAP
این گزینه موقعیت نقشه سایت را نشان می دهد.
CRAWL DELAY
سرعتی که ربات می تواند سرور را بخزد مشخص می کند.
نمونه ای از فایل ROBOTS.TXT
هشدار: همه ربات های وب از فایل Robots.textتبعیت و پیروی نمی کنند. افرادی که نیت بدی در سر دارند.ربات هایی را ایجاد می کنند که از این پروتکل ها تبعیت نمی کند. در موارد حاد و شدید، آن ها می توانند از چنین فایل هایی برای شناسایی موقعیت اطلاعات خصوصی استفاده کنند. به همین خاطر توصیه می شود موقعیت بخش های مدیریتی و سایر بخش های خصوصی در سایت هایی که در اختیار عموم قرار می گیرد، در فایل Robots.txt نشان داده نشود. در عوم این صفحات میتوانند از متا تگ کنترل کننده ربات های جستجو استفاده کنند.
3- متا تگ کنترل کننده ربات های جستجو:
متا تگ کنترل ربات های جستجو دستورالعمل های سطح صفحه را برای ربات های موتورهای جستجو ایجاد می کنند. این تگ ها باید در بخش Head سند Htmllگنجانده شود.
نمونه ای از متاتگ کنترل کننده ربات های جستجو:
<html>
<head>
<title>The Best Webpage on the Internet</title>
<meta name=”ROBOTS” content=”NOINDEX, NOFOLLOW”>
</head>
<body>
<h1>Hello World</h1>
</body>
</html>
در مثال بالا، گزینه به ربات های جستجو می گوید صفحه ارائه شده را در “NOINDEX, NOFOLLOW” ایندکس های خود قرار ندهند و هیچ لینکی در این صفحه را دنبال ننمایند.
4-"REL=”NOFOLLOW
به یاد می آورید که لینک ها چگونه می توانند به عنوان رای عمل کنند؟ صفت به شما اجازه rel=nofollow میدهد به منبع لینک دهید. عبارت به موتورهای جستجو می گوید لینکی را دنبال نکنند. با این وجود nofollow برخی از موتورهای جستجو برای کاوش صفحات جدید، این ها را دنبال میکنند. این لینک ها ارزش بسیار کمتری از سایر موارد دارند اما در برخی از موقعیت ها مفید هستند. نمونه ای از nofollow:
<a href=”http://www.example.com” title=”Example” rel=”nofollow”>Example Link</a>
5-"REL=”CANONICAL
اغلب دو یا چند کپی از محتوای یکسان بر روی سایت با آدرس های مختلف ظاهر می شود. به عنوان مثال آدرسهای زیر میتوانند فرد را به یک صفحه یکسان ارجاع دهد:
http://www.example.com/default.asp
http://example.com/default.asp
http://Example.com/Default.asp
برای موتورهای جستجو تمامی این آدرس ها به صورت صفحات جداگانه در نظر گرفته می شوند. از آنجایی که محتوای این صفحات یکسان است این موضوع میتواند موتورهای جستجو را سردرگم کند و رتبه بندی آن را کاهش دهد. تگ این مشکل را حل کرده است. این تگ به رباتهای موتور جستجو می گوید که کدام صفحه canonical نسخه معتبر است و باید در نتایج وب قرار گیرد. نمونه ای از این تگ را در ادامه مشاهده میکنید:
http://example.com/default.asp
<html>
<head>
<title>The Best Webpage on the Internet</title>
<link rel=”canonical” href=”http://www.example.com”>
</head>
<body> <h1>Hello World</h1>
</body>
</html>
در مثال بالا تگ rel=canonical به ربات های موتور جستجو می گوید که این صفحه کپی از آدرس http://www.example.com .است و نهایتا بایستی آدرس را به عنوان نسخه canonical در نظر بگیرد